Vuurtoren Ameland Hollum
De vuurtoren  van Ameland wordt soms Bornrif genoemd, alhoewel deze vuurtoren bij de bouw geen naam heeft meegekregen. De toren werd in 1880  gebouwd, in opdracht van Koning Willem III . De toren is ontworpen door Quirinus Harder  en werd gebouwd door gieterij Nering Bögel in Deventer . De afzonderlijke segmenten zijn naar Ameland  verscheept en ter plaatse op elkaar geplaatst.
Na de Tweede Wereldoorlog  kwam er een nieuw, zwakker licht op de toren. Hierdoor kreeg de toren de naam schemerlamp. In 1952  werd er een nieuw sterker licht geplaatst. Dit licht heeft een sterkte van 4.400.000 candela
is de toren eigendom van de Gemeente Ameland  en sinds 26 maart  is de toren weer voor toeristen toegankelijk. De toren wordt als expositieruimte gebruikt. Bovenin is een werkamer ingericht zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter  werd gebruikt.
De vuurtoren is 55 meter hoog en telt 15 verdiepingen. De trap naar boven heeft 236 treden. Het optiek is afkomstig van de voormalige vuurtoren te Ouddorp
De vuurtoren van Ameland
Plaats Hollum  
Status actief
Start bouw 1880  
Opening 1881  
Architect Quirinus Harder  
Eigenaar Gemeente Ameland
Monument Ja, sinds 1982  
Bouwwerk Hoogte 55,3 m
Bouwmateriaal gietijzer
Uitrusting Lichthoogte 58 m boven zeeniveau  
Lichtsterkte 4.400.000 cd
Reikwijdte 30 zeemijl  
Radar ja, sinds 1988  
Bemand Incidenteel
De met 4 rode en 5 witte banden beschilderde vuurtoren was de eerste in Nederland met een groepsschitterlicht. Dit betekende voor de Amelander vuurtoren dat het licht een groep van drie schitteringen in dertig seconden uitstraalde, waarna een korte "stilte" viel. Inmiddels is dit teruggebracht naar drie schitteringen per 15 seconden.

Sinds januari 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik, maar wel open voor publiek. De karakteristieke lichtbundels laten nog steeds hun stralen over het eiland schijnen. De vuurtorenwachter zit niet hoog in de toren (camera's houden de kustlijn nu dag en nacht in de gaten) maar ontvangt bezoekers en vertelt boeiende verhalen over de kustwachtgeschiedenis.
De toren wordt als expositieruimte gebruikt. Bovenin is een werkamer ingericht zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter  werd gebruikt.
Dit is de oude verrekijker zoals die door de Vuurtorenwachters werd gebruikt,gemonteerd op een rail zodat de vuurtorenwachter deze in de Toren kon ronddraaien en tevens de graden en minuten van de schepen kon aflezen.
De ex vuurtorenwachter Andre Ruygh, inspecteerd het draaimeganisme van de lampen en spiegels.
Hij was 25 jaar Vuurtorenwachter.
Tegenwoordig verbonden aan het Abraham
Fock museum en beheerder van de Toren.
Ga naar Film youtube Willem Wever en Andre Ruygh op de Vuurtoren
Luister naar Kapseizen Anna Margaretha zoals dit vroeger vanuit de Vuurtoren klonk.
Klik op Player >

vuurtoren Ameland Hollum
spiegels lampen
zo zaten de Vuurtorenwachters boven in de Toren
oude kijker
Andre op inspectie bij de lampen
De Anna Margretha
ga naar Facebook Vuurtoren Ameland
ga naar Film WillemWever op de Vuurtoren
ga naar Evaluatierapport KNRM
Willem Wever op de Vuurtoren